Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Νέα εκτίμηση για μείωση των διεθνών αφίξεων κατά 20-30% το 2020

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Νέα εκτίμηση για μείωση των διεθνών αφίξεων κατά 20-30% το 2020

 

 

 

Μείωση των διεθνών τουριστικών αφίξεων από 20% έως 30% το 2020, σε σύγκριση με το το 2019, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) στην τελευταία επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τον πιθανό αντίκτυπο του COVID-19 στον διεθνή τουρισμό.

 
Ο ΠΟΤ σπεύδει, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι η εκτίμηση στηρίζεται στις τελευταίες εξελίξεις και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί, καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και είναι αβέβαιο πότε θα τελειώσει η κρίση.
 
Μια πτώση των διεθνών αφίξεων κατά 20-30% θα περιορίσει τις διθνείς τουριστικές εισπράξεις μεταξύ 300 έως 450 δισ.δολαρίων και ο ρυθμός της ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πέντε έως εφτά χρόνια πριν.
 
Ο ΠΟΤ σημειώνει ότι το 2009 με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις 0,4% το 2003.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO,  Zurab Pololikashvili, δήλωσε ότι ο τουριστικός τομέας είναι από τους πιο σημαντικούς στην παγκόσμια οικονομία και ότι ο κλάδος είναι ενωμένος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία - "την πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας" - ενώ εργάζονται όλοι μαζί για να μετριασθεί ο αντίκτυπος της  κρίσης, ιδιαίτερα στην απασχόληση και να υποστηρίξει τις ευρύτερες προσπάθειες ανάκαμψης μέσω της παροχής θέσεων εργασίας και την επάνοδο στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Ο κ. Pololikashvili πρόσθεσε ότι, ενώ είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στον τουρισμό, είναι σαφές ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν. Περίπου το 80% όλων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και ο κλάδος έχει ηγετικό ρόλο στην παροχή απασχόλησης και άλλων ευκαιριών για τις γυναίκες, τη νεολαία και τις αγροτικές κοινότητες.
 
Παράλληλα ο ΠΟΤ υπογραμμίζει την ιστορική ανθεκτικότητα του τουρισμού και την ικανότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας μετά από καταστάσεις κρίσης, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας ώστε ο τομέας να πρωταγωνιστήσει ξανά στις προασπέθειες ανάκαμψης.
 
Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, ο ΠΟΤ συνεργάζεται στενά με το ευρύτερο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με τον οποίο υπάρχει άμεση συνεργασία, για να καθοδηγήσει τον τουριστικό τομέα, εκδίδοντας συστάσεις και οδηγίες για τις επιχειρήσεις και τους τουρίστες. Μάλιστα, για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης συστήθηκε από τον Οργανισμό Παγκόσμια Επιτροπή για την κρίση στον τουρισμό.
 
tornosnews.gr