Α. Γεωργιάδης: 7 μέτρα για τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Α. Γεωργιάδης: 7 μέτρα για τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις

 

 

Eπτά μέτρα ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.

3. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020. Τα δύο αυτά μέτρα δημιουργούν τον αναγκαίο χρόνο στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες δανειακές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν και μετά την κρίση απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

4. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

5. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

6. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

7. Απλοποιούμε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε αυτές τις κρίσιμες ημέρες.  Όπως σωστά ελέχθη από τον κ. Σταϊκούρα, είμαστε στην αρχή αυτής της μάχης αλλά θέλω από εδώ να εκπέμψω ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Εάν όλοι πράξουμε το καθήκον μας επιδεικνύοντας και την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα, σας διαβεβαιώ ότι με όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε η ελληνική οικονομία θα εξέλθει τελικώς της κρίσεως νικήτρια.

Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα λαμπρότερο μέλλον αρκεί ο καθένας μας να κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που του αναλογεί.Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι εξαιρετικά χρήσιμη η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλει καθοριστικά στο να έχουμε τα αναγκαία εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά και πέραν αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης που ήρθε και την οποία θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όπως είπα πριν, με δύναμη και με επιτυχία.

Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος όταν έρθει η ώρα να τελειώσει η κρίση του κορονοϊού ότι η ελληνική οικονομία θα πάρει πολύ γρήγορα μπρος».

tornosnews.gr