Κορονοϊός: Τα τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Κορονοϊός: Τα τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

 

 

Κορονοϊός: Τα τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Προσωρινό αλλά ισχυρό πλήγμα που θα σβήσει από το ΑΕΠ 1,7 δισ. ευρώ προβλέπουν οι αναλυτές - Οι ευάλωτοι κλάδοι και ποιοι ωφελούνται από την πανδημία

Ένα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία αναμένεται να φέρει η πανδημία του κορονοϊού.
 
Στο χειρότερο σενάριο, ο νέος ιός που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς  μπορεί να «σβήσει» φέτος μέχρι και 1,7 δισ. ευρώ από το ελληνικό ΑΕΠ, επιβραδύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 1,5%.
 
Σε κάθε περίπτωση η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% φέτος θεωρείται από τώρα άπιαστο όνειρο.
 
Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές οι συνέπειες θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν, χρονικά, το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά το 2021.
 
Συγκεκριμένα στις νεότερες προβλέψεις της για τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Alpha παραθέτει τρία σενάρια που, όπως σημειώνει, δείχνουν μία πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 κατά 0,4%-0,9%, σε σχέση με τις αρχικές μας εκτιμήσεις, πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19. Στο χειρότερο σενάριο με μια μείωση του ΑΕΠ της τάξης -0,9%, η επίπτωση θα είναι της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ.
 
Οι αναλυτές στηρίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη σε τρία σενάρια:
 
  • Σενάριο 1 - Συγκρατημένη Εξάπλωση: Ήπιο και βραχυπρόθεσμο shock τόσο στην εξωτερική ζήτηση, όσο και στην εγχώρια αβεβαιότητα, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι του τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020.
  • Σενάριο 2 - Ντόμινο στην Ευρωζώνη: Σοβαρό αλλά βραχυπρόθεσμο shock στην εξωτερική ζήτηση και ήπιο shock στην εγχώρια αβεβαιότητα.
  • Σενάριο 3 - Ευρύτερη εγχώρια επιδημία: Ισχυρό shock στην εξωτερική ζήτηση και έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας διαταραχή στην εγχώρια αβεβαιότητα που θα εξαντληθεί ωστόσο εντός του τρίτου τριμήνου. συνέχεια στην πηγή