Ηλεκτρονικά τιμολόγια, βιβλία και online ταμειακές μηχανές με την εφορία

Ηλεκτρονικά τιμολόγια, βιβλία και online ταμειακές μηχανές με την εφορία

 

 

 

Πυρετωδώς εργάζονται τα στελέχη της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση του τρίπτυχου εγχειρήματος (ηλεκτρονικά βιβλία (myData), ηλεκτρονική τιμολόγηση, οnline ταμειακές μηχανές) που έχει γίνει νόμος του κράτους (βλ. σχ. άρθρα 30 και 45 του Ν. 4646/12.12.2019), καθώς η προσπάθεια και το στοίχημα της ΑΑΔΕ και προσωπικά του Γιώργου Πιτσιλή έχουν τύχει της αμέριστης στήριξης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι φορείς της αγοράς έχουν πει «ναι». Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη με συναρμόδιους φορείς και επιμελητήρια, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑ∆Ε έθεσαν σαφή στόχο για υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, μέσα στο 2020 πιλοτικά.
 
Είχε προηγηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2019, συνάντησή τους με τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, για τον σχεδιασμό σχετικά με την online διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το taxis και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων, myDATA. (βλ. το σχ. δελτίο Τύπου με δηλώσεις των κ. προέδρων της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλου, της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του ΟΕΕ Κων. Κόλλια).
 
Εκεί ο διοικητής μίλησε για όλο το πλάνο της ψηφιακής στρατηγικής και για τον οδικό χάρτη της ψηφιοποίησης των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τα τρία πιο πάνω μέρη. Ως γνωστόν, μία μέρα νωρίτερα το όλο εγχείρημα θα λάβει τη θεσμοθέτηση από τον νομοθέτη με τον Ν. 4646/12.12.2019.
 
Πρώτο βήμα για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια
 
Ηδη το πρώτο βήμα για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην αγορά κάνει το υπουργείο Οικονομικών με τη δημοσίευση δύο σχετικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που υπέγραψε ο υφυπουργός κ. Απ. Βεσυρόπουλος. Με την απόφαση Α.1017/27.01.2020 καθορίζεται η μορφή του πρότυπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου που χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, εκτός των συναλλαγών που διενεργούνται στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.
 
Με την απόφαση Α.1035/ 18.02.2020 ορίζονται οι διαδικασίες πιστοποίησης των παρόχων έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων και προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής στην ΑΑΔΕ για τον έλεγχο.
 
Με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως και με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, κάθε κίνηση στην αγορά «μπλοκάροντας» φαινόμενα έκδοσης πλαστών τιμολογίων.
 
Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο είναι ανοικτό στη συζήτηση για παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες αλλαγές εξοπλισμού, καθώς η συντριπτική πλειονότητα κατόχων παρωχημένου εξοπλισμού είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να υιοθετήσουν το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. (βλ. σχ. πρόσφατη ανάρτηση από την παράταξη στο ΟΕΕ Προοδευτικοί Οικονομολόγοι)
 
Αναβάθμιση ταμειακών μηχανών – Τα νέα δεδομένα και η online σύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο