Μάρτης: Το βραχιολάκι μιας μακράς παράδοσης που υιοθετούν διάφοροι λαοί

Μάρτης: Το βραχιολάκι μιας μακράς παράδοσης που υιοθετούν διάφοροι λαοί

 

 

Ο Μάρτης πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή -την Κρόκη- στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, δηλαδή Mars που σημαίνει Άρης. Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων. 
 
Ο λαογράφος Λουκάτος αναφέρει ότι τα «χελιδονίσματα» προέρχονται από την αρχαιότητα. Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά. Σύμφωνα με το έθιμο, από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά.
 
Το βραχιολάκι σύμφωνα με την παράδοση, το φοράνε κυρίως τα παιδιά για να μην «καούν» και να προστατευτούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Μέχρι πρόσφατα, η κοινή γνώμη πίστευε πως οι όμορφες γυναίκες ήταν αυτές που δεν έπρεπε να μαυρίσουν από τον ήλιο, αφού μαύριζαν εκείνες που έκαναν εξωτερικές εργασίες, δηλαδή οι αγρότισσες ή άλλες με αντίστοιχα επαγγέλματα. Ο ήλιος του Μαρτίου ήταν ύπουλος και ο Μάρτης ήταν η υπενθύμιση. Το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.  συνέχεια στην πηγή