Δήλωση της Δημαρχεύουσας κας Ειρήνης Γρυπάρη και απάντηση προς τον κ. Αντρέα Φιορεντίνο

Δήλωση της Δημαρχεύουσας κας Ειρήνης Γρυπάρη και απάντηση προς τον κ. Αντρέα Φιορεντίνο

 

 

 

 

 
Αγαπητοί μου συμπολίτες, φίλοι μου Μυκονιάτες και Μυκονιάτισσες. 
 
Σας ευχαριστούμε για την αποψινή παρουσία σας που δηλώνει και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη σας στον δημοτικό συνδυασμό «Πρωτοβουλία Δράσης» του Κωνσταντίνου Κουκά, και εμψυχώνει όλους εμάς που συμμετέχουμε σε αυτήν την σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης, ώστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
 
Όσο με αφορά, ξεκινώντας ως Δημοτική Σύμβουλος το 2003,  θεωρώ ότι έχετε οι περισσότεροι παρακολουθήσει την προσπάθεια που έχω καταβάλει και καταβάλω καθημερινά, και ώρες ατελείωτες, αυτούς τους 11 μήνες (από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου) για να ανταποκριθώ στην πρόκληση και το καθήκον να κρατηθεί ο Δήμος Μυκόνου στο επίπεδο που του αξίζει και να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά, παρά τις απρόσμενα πολλές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή, όχι μόνο τον Δήμο Μυκόνου, αλλά και όλον τον δημόσιο τομέα γενικότερα.    
 
Ανέλαβα και άσκησα με όση δύναμη διέθετα καθήκοντα Δημάρχου, είχα στο νού μου μόνο τις επιτακτικές ανάγκες και το καλό του νησιού και των ανθρώπων του, κι αυτό μέσα σε ένα κλίμα δύσκολο, στο μέσο της δημοσιονομικής κρίσης, όπου είχα να αντιμετωπίσω πολλές και ιδιαίτερες περιστάσεις. Χωρίς αντιδημάρχους, με την βοήθεια λίγων συνεργατών και τη συμπαράσταση ορισμένων δημοτικών συμβούλων, προσπάθησα να κρατήσω μια πορεία κατά το δυνατόν σταθερή, για το καράβι που λέγεται Δήμος.
 
Είχα να αντιμετωπίσω θέματα κάθε είδους και απέκτησα μια μεστή εμπειρία στο διάστημα αυτό, με πολλά δυσάρεστα και περίπλοκα θέματα, τα οποία όμως, θέλω να πιστεύω ότι τα διαχειρίστηκα με τους συνεργάτες μου όσο καλύτερα γινόταν, αν κρίνει κανείς τις αδυναμίες που έχει ο Δήμος σήμερα, λόγω των εξαιρετικά χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που μας επιβλήθηκαν τα χρόνια αυτά, και λόγω της τρομερής έλλειψης σε προσωπικό που έχει ο Δήμος να αντιμετωπίσει δυσανάλογα με τις πολλές ανάγκες και υποχρεώσεις του, από την μία επειδή είναι Τουριστικός Δήμος που πρέπει να καλύψει και τις ανάγκες των επισκεπτών του που είναι εκατό (100) φορές περισσότεροι από του κατοίκους του, και από την άλλη επειδή βάσει του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ έχει να ασκήσει, με ολοένα λιγότερους και μη καταρτισμένους υπαλλήλους, πολλές και ποικίλες νέες αρμοδιότητες.
 
Ήδη είμαστε στη διαδικασία διαγωνισμών ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες του νησιού όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η επιδιόρθωση του οδικού δικτύου. Έχουμε την πρώτη έγκριση πρόσληψης 15 εργατών καθαριότητας και αναμένουμε την επόμενη για 31 συνολικά εργάτες, ευελπιστώντας έτσι να αντιμετωπίσουμε και τον δύσκολο τομέα της καθαριότητας. 
 
Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται καθημερινά για να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες του νησιού μας για την τουριστική περίοδο. Το κλειστό γυμναστήριο, ένα έργο σημαντικό για την νεολαία και τον αθλητισμό, οδεύει προς την ολοκλήρωση του αφού έχει πιστωθεί το ποσό των 700.000 ευρώ στον Δημοτικό Προϋπολογισμό.
 
Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουμε την Κοινότητα στην Άνω Μερά ζωντανή παρά τις τεράστιες δυσκολίες υποστελέχωσης προσωπικού.
 
Όσο για τον οικονομικό απολογισμό του 2013, που αναφέρει ο κος Φιορεντίνος,  όπως γνωρίζετε από την νομοθεσία τον υποβάλλει ο Δημοτικός Ταμίας έως τις 31 Μαΐου του 2014.
Όσο για το υπόλοιπο που βρίσκει ο κ. Φιορεντίνος (1.500.000,00€) από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών, αυτά τα λεφτά βρίσκονται στο ταμείο, αφού μέσα στο 2013, λόγω των διοικητικών δυσκολιών των υπηρεσιών που όλοι γνωριζετε, δεν πρόλαβαν να απορροφηθούν. 
 
Λόγω του πλεονάσματος οδηγηθήκαμε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών (προς ανακούφιση των πολιτών, κατά 450.000 ευρώ) από Δημοτικά τέλη και στην αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος προσθέτοντας την εκπόνηση πολλών μελετών για να υλοποιηθούν έργα καθώς και την προμήθεια μηχανημάτων και απορριμματοφόρων που θα συμβάλλουν στην καθαριότητα του Δήμου μας.
 
Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας, άλλωστε η σχέση μας ήταν πάντα σχέση εμπιστοσύνης.
 
Πιστεύω ότι θα δικαιώσετε τον αγώνα μου και τις προσπάθειες μου όλα αυτά τα χρόνια, για το καλό και την πρόοδο του νησιού μας, με πολιτικό ήθος , συνέπεια και συλλογική δουλειά.