Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα για τις εισφορές των μη μισθωτών

Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα για τις εισφορές των μη μισθωτών

 

 

 

Ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει έως το τέλος του Φεβρουαρίου το 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία βάσει της οποίας επιθυμεί να καταβάλει εισφορές για όλο το 2020, αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.
 
Το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου έχει ήδη αποσταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με στόχο έως την ερχόμενη Δευτέρα να έχει εισαχθεί και να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο χρόνος πιέζει και η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξει διπλό σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς εντός του τρέχοντος έτους. Ετσι, η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει παράλληλα με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Θα παραμείνει δε ανοικτή τουλάχιστον έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου το 1,4 εκατ. μη μισθωτών να επιλέξει το ύψος των εισφορών που επιθυμεί να πληρώσει, βάσει των 7 κατηγοριών που θεσμοθετούνται.
 
Οσο για τις πληρωμές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα υπάρξει ειδική διάταξη στο σχέδιο νόμου που θα ορίζει ότι μόνο για την πρώτη φορά, ήτοι για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 12 Μαρτίου. Στη συνέχεια, οι εισφορές θα πληρώνονται για κάθε μήνα, έως το τέλος του επόμενου, όπως ισχύει.
 
Να σημειωθεί ότι, με το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ο ασφαλισμένος καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μελλοντική του σύνταξη. Ετσι, μια πιθανή επιλογή «χαμηλής» ασφαλιστικής κατηγορίας για αρκετά χρόνια ενέχει τον κίνδυνο να καθηλωθεί ο ασφαλισμένος σε σημαντικά χαμηλή σύνταξη, κοντά στα 440 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, στην ειδική πλατφόρμα θα υπάρχουν παραδείγματα βάσει των οποίων το υπουργείο Εργασίας θα δείχνει ότι η επιλογή είναι μεν ελεύθερη, όμως «συμφέρει ψηλότερα».
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθοριστικό ρόλο για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών στο καινούργιο σύστημα που θα ισχύσει από 1/1/2020 διαδραματίζει η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 312 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη). Και αυτό, γιατί η πλειονότητα των επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι μεταξύ 2002-2019 έχει κατά μέσον όρο καταβάλει εισφορά 240 ευρώ που οδηγεί σε συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 1.200 ευρώ, και απομένουν από 5 έως 20 έτη προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Εάν λοιπόν αυτοί ενταχθούν εντός του 2020 στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, διατηρούν τις συντάξιμες αποδοχές τους στο ύψος των παλαιών και δεν εγγράφουν απώλειες στη μελλοντική τους σύνταξη. Εάν επιθυμούν να την αυξήσουν, τότε θα πρέπει να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία από τις 3 που απομένουν.
 
Αλλά και για τους νέους ασφαλισμένους, που θα κληθούν στο σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου να επιλέγουν μεταξύ των νέων κατηγοριών, οι ειδικοί σημειώνουν πως πολλά έτη ασφάλισης, πάνω από 35, και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες οδηγούν σε μελλοντικές παροχές που μπορεί να φθάσουν έως και τα 1.454 ευρώ τον μήνα.
 
Στην ειδική πλατφόρμα θα φαίνεται, επίσης, ότι στο 1ο επίπεδο των 210 ευρώ αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 775 ευρώ τον μήνα, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι μελλοντικές παροχές.
 
Το δεύτερο επίπεδο αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 930 ευρώ, το 3ο σε 1.180 ευρώ τον μήνα, το 4ο επίπεδο σε 1.485 ευρώ, το 5ο επίπεδο σε 1.845 ευρώ, και το 6ο επίπεδο, σε συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 2.501 ευρώ τον μήνα.
 
kathimerini.gr