Τις προτεραιότητες που θέτει για την Άνω Μερά παρουσίασε την Κυριακή ο Κωνσταντίνος Κουκάς

Τις προτεραιότητες που θέτει για την Άνω Μερά παρουσίασε την Κυριακή ο Κωνσταντίνος Κουκάς

 

Την ανάγκη το νησί μας να περάσει σε μια νέα αρχή επεσήμανε κατά την ομιλία του την Κυριακή στην Άνω Μερά, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας δράσης και υποψήφιος Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.

Μια νέα αρχή, όπως είπε, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργει ο Δήμος αλλά ακόμα περισσότερο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το κοινό μας συμφέρον.

Ο κ. Κουκάς για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ενωτικός στο λόγο του, λέγοντας ότι είμαστε πολύ λίγοι για να έχουμε την πολυτέλεια να χωριζόμαστε ενώ επανέλαβε ότι αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να ενώσουμε το νησί, δεν πρέπει να βλέπουμε τους συνυποψήφιους μας σαν αντιπάλους αλλά σαν μελλοντικούς συνεργάτες ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. 
 
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εμείς θα κάνουμε την ανατροπή, μια ανατροπή με σεβασμό στην εμπειρία και τις κατακτήσεις του χθες αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο».
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας δράσης, στις εκλογές που έρχονται δεν θα κλιθούμε απλά να επιλέξουμε κάποιους διαχειριστές αλλά κάποιους που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα νέο δήμο, να επιβάλλουν μια νέα φιλοσοφία. 
 
Ο κ. Κουκάς μίλησε για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που πέρα από το να είναι δίπλα στην καθημερινότητα του πολίτη 365 μέρες το χρόνο και ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να διευκολύνει την προβολή του νησιού σε όλο τον κόσμο. 
 
Σχετικά με την πολιτική που θα εφαρμόσει ο συνδυασμός του για την Άνω Μερά αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς στόχους στην διακριτή τουριστική ταυτότητα, στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Άνω Μεράς. 
 
Ειδικότερα όσον αναφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στη σωστή στελέχωση της Δημοτικής Κοινότητας, κάτι που όπως είπε αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και στη διερεύνιση με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών της δυνατότητας δημιουργίας Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στην Άνω Μερά και όλες τις εκτός Χώρας περιοχές. 
 
Παράλληλα όπως είπε, ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι «ένα πάντα καθαρό και φωταγωγημένο χωριό και ιδίως η πλατεία και οι γύρω περιοχές», μίλησε για αναπροσαρμογή της μελέτης του αποχετευτικού και βιολογικού καθαρισμού της Άνω Μεράς και την άμεση προώθηση της υλοποίησής της, στους αρμόδιους φορείς. Σχετικά με τα έργα ύδρευσης και στις υπόλοιπες προτεραιότητες που θέτει η Πρωτοβουλία δράσης για την Άνω Μερά ο κ. Κουκάς υπογράμμισε τα εξής: 

«Ολοκληρώνουμε - αντικαθιστούμε και συμπληρώνουμε το σύστημα ύδρευσης της Άνω Μεράς. Στόχος μας, να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά, να μειώσουμε τις απώλειες, να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη ύδατος.
 • Βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της επάνδρωσης και σωστής λειτουργίας του ιατρείου της Άνω Μεράς 
 
Οι παροχές υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό για τον πολίτη.
Επαναδιαμορφώνουμε άμεσα την παιδική χαρά, η σημερινή κατάσταση της οποίας δεν τιμά κανέναν μας.   
 
 • Προωθούμε την ανάγκη δημιουργίας Γυμνασίου στην Άνω Μερά ενώ εκπονούμε άμεσα μελέτη για την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου.
 
 • Ζητάμε από την Ένωση Τραπεζών τη λειτουργία ενός υποκαταστήματος μιας Τράπεζας. 
 
 • Ολοκληρώνουμε το Κλειστό Γυμναστήριο και ολοκληρώνουμε την δωρεά της μεγάλης ευεργέτιδας του Δήμου Μυκόνου και Ανω Μεριτισας Παναγιώτας Χανιώτη.
 
 • Διερευνούμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων περιμετρικά του Γηπέδου και εξετάζουμε την δυνατότητα δημιουργίας ποδηλατοδρόμου. 
 
 • Ανοίγουμε το ζήτημα της συγκοινωνιακής κάλυψης της περιοχής, η οποία σήμερα είναι ελλιπέστατη. Σε συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιδιώκουμε την καλύτερη και συχνότερη διασύνδεση της Ανω Μεράς με το υπόλοιπο νησί.
 
Για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος :
 
 • Δημιουργούμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ένα Τουριστικού Portal μια πλατφόρμα συνδυασμένων ψηφιακών υπηρεσιών για την  προβολή του πολιτισμού και τουρισμού της Μυκόνου μέσα στο οποίο βάζουμε σε περίοπτη θέση την Άνω Μερά.
 
 • Διαμορφώνουμε και υλοποιούμε ένα σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης των χώρων στο  Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής και του Μοναστηριού του Παλαιοκάστρου και επιδιώκουμε σε συνεργασία με την εκκλησία την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας για τους επισκέπτες των μονών. 
 
 • Διασυνδέουμε τους τοπικούς αμπελώνες με τουριστικές διαδρομές που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και γενικότερες δράσεις.
 
 • Καθιερώνουμε  και Διοργανώνουμε  μία ετήσια διεθνή πολιτιστική εκδήλωση στην Άνω Μερά με θέμα «Γαστρονομικό Φεστιβάλ Μυκόνου» με ταυτόχρονη προβολή των τοπικών παραγόμενων πρωτογενών προϊόντων μέσα από ένα πλέγμα δράσεων σε συνεργασία και με καταξιωμένους σεφ. 
 
 • Εκδίδουμε έντυπο και ηλεκτρονικό οδηγό με όλα τα σημεία ιστορικού και ενδιαφέροντος.
 
Επίσης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα τη γεωργία και τη κτηνοτροφία:
 
 • Ενισχύουμε με κάθε τρόπο τα τοπικά προϊόντα και στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής. Προωθούμε την απόκτηση ταυτότητας των προϊόντων μέσα από τις διαδικασίες χαρακτηρισμού Π.Ο.Π ‘Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης’ για το λουκάνικο Μυκόνου, την κοπανιστή, το ξινότυρο και την λούζα. Συγκροτούμε δηλαδή ομάδες παραγωγών, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, και την ποιοτική παραγωγή του κάθε προϊόντος».
 
Τέλος, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε και στο χωροταξικό του 2005 και τις μεγάλες αδικίες που αυτό επέφερε. Δεσμεύτηκε για την προετοιμασία, για την κατάθεση αναθεωρημένης και δίκαιης πρότασης για το χωροταξικό σχέδιο, υπό όρους απόλυτης διαφάνειας και παράλληλα την άσκηση πίεσης προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την ανακίνηση του θέματος από ομάδα εργασίας, από ειδικούς και επιφανείς συμπολίτες μας, που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.
 
Δείχνοντας δε τη διάθεσή του να συμβάλει στην ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων της Άνω Μεράς δήλωσε ότι θα παραβρίσκεται τακτικά στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Άνω Μεράς. 
 
Στην συνέχεια ο κ. Κουκάς παρουσίασε τους υποψήφιους του συνδυασμού του ξεκινώντας από τους υποψήφιους συμβούλους της Τοπικής Κοινότητας Άνω Μεράς τονίζοντας ότι ο συνδυασμός του αποτελείται κατά το 1/4 από Ανωμερίττες, κάτι που όπως επεσήμανε συμβαίνει για πρώτη φορά.