Στην ΚΕΔΕ το φλέγον θέμα των Λιμενικών Ταμείων μετά από πρόταση του Δημάρχου Μυκόνου Κ. Κουκά

Στην ΚΕΔΕ το φλέγον θέμα των Λιμενικών Ταμείων μετά από πρόταση του Δημάρχου Μυκόνου Κ. Κουκά

 

 

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στους Νησιωτικούς Δήμους της Χώρας οι διαφαινόμενες μέσω δημοσιευμάτων προθέσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη περί κατάργησης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
 
Απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το νησί της Μυκόνου ζήτημα ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς με την από 27/1/2020 επιστολή του ζήτησε τον συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση των στελεχών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, παρέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί ως πρώτο θέμα προς συζήτηση στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 6/2 στην Αθήνα.
 
Παρών για να ενημερώσει τους Δημάρχους θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
 
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, όπως προκύπτει από επίσημη τοποθέτηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, οδεύουν προς κατάργηση. 
 
Ο Υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός του 2020 θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα. 
 
«Αν συμβεί αυτό» επισημαίνει ο κ. Κουκάς, «αυτόματα τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα πάψουν να υφίστανται με την σημερινή τους μορφή, καθώς θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους, χάνοντας τον αυτόνομο διοικητικό και θεσμικό ρόλο που τους δίνει η υπαγωγή τους στους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». 
 
Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία σήμερα λειτουργούν υπό την ευθύνη των Δήμων και ειδικά στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποτελούν πηγή σημαντικών εσόδων λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας και της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων, σκαφών, κρουαζιεροπλοίων κλπ.
 
Διαχρονικά από τα έσοδα των Λιμενικών Ταμείων η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών στα νησιά.  
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Κουκάς στην επιστολή του, το πλάνο του υπουργείου για την μελλοντική λειτουργία των περιφερειακών λιμανιών και τη μορφή διοίκησης των Λιμενικών Ταμείων,  δεν έχει γίνει γνωστό στους Δημάρχους, ωστόσο πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις νησιωτικές περιοχές και θα πρέπει προτού γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Υπουργείου, να καταστεί η ΚΕΔΕ και οι άμεσα ενδιαφερόμενες ΠΕΔ, επίσημοι συνομιλητές.