Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου:Κοπή πίτας και... εν αρχή ην το αβγό

Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου:Κοπή πίτας και... εν αρχή ην το αβγό

 

 

 

Αρχή των φετινών εκδηλώσεων για την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου η χτεσινή βραδιά με ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα σε ένα υλικό που προσφέρει έναν τεράστιο πλούτο παρασκευών και συμμετέχει σαν κύριο ή συμπληρωματικό σε πλήθος συνταγών, το Αβγό!
 
Ο Παναγιώτης Μενάρδος σέφ/ιδιοκτήτης του εστιατορίου M-eating ανέλαβε να μας ξεναγήσει σε κάποια από τα γαστροτόπια τα οποία παρακολουθήσαμε βήμα το βήμα στο στέκι μας της πλατείας Άνω Μεράς.
Μπορεί εν τέλει να μην εμβαθύναμε πολύ στον γρίφο περί του αν το αβγό έκανε την κότα ή το αντίστροφο, πλην όμως το φιλοσοφήσαμε αρκετά το θέμα.
Ο Μενάρδος ήταν αρκετά κατατοπιστικός και ενημερωτικός για το αβγό, την θέση και την αξία του στη διατροφή μας και σε μια δύσκολη περίοδο για τις κότες που ξεκουράζονται κάνοντας κράτει στην ωοτοκία βρήκαμε αρκετά αβγά για να παρακολουθήσουμε τις εξής παρασκευές:
 
~Σφουγγάτο Μυτιλήνης στο ταψί με αβγά, τυροβολιά Μυκόνου και κολοκύθια,
 
~Αβγά ποσέ (τεχνική παρασκευής στο νερό)
 
~Σάλτσα Ολαντέζ (στιγμής με βάση τους κρόκους αβγών)
 
~Αβγά ποσέ φλορεντίν (σύνθεση με φρυγανισμένη φέτα ψωμιού και σπανάκι)
 
~Ομελέτα με λουκάνικα Μυκόνου
 
~ Μάφινς με αβγά και πιπεριά.
 
Στη διάρκεια της παρουσίασης των διαφόρων συνταγών εξηγήθηκε αναλυτικά η διαδικασία και τα μυστικά για το βράσιμο του αβγού ώστε να βγαίνει από πολύ μελάτο (3′ βρασμός), μελάτο (5′), σφιχτό μελάτο (7′) κ.ο.κ., εξηγήθηκαν κάποιες παρασκευές όπως τα scrambled eggs κ.ά.
 
Τέλος η ζαχαροπλάστρια Μαργαρίτα Τσακιρίδη (Casa Dolce) έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα μας, ακολούθησε κέρασμα με τσίπουρο και ένα μικρό τσιμπολόγημα από τις παρασκευές που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μενάρδος.
 
Συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα με προετοιμασίες και μαγειρέματα σχετικά με ειδικό δείπνο που ετοιμάζουμε εκτός Μυκόνου και για το οποίο θα ενημερώσουμε προσεχώς.