Ολόκληρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ολόκληρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

 

 

Το Real.gr, παρουσιάζει το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο περιλαμβάνει 104 άρθρα σε 184 σελίδες.
 
Της Αργυρώς Μαυρούλη
 
 
 
 
Σαρωτικές αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, τις ασφαλιστικές εισφορές 1,44 εκατ. ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, κατάργηση των διπλών εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ από την 1η Μαρτίου με την συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), περιλαμβάνει το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ προβλέπεται και η αύξηση των επικουρικών συντάξεων που κόπηκαν το 2016 για όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ μεικτά.
 
Στο τελικό νομοσχέδιο αλλάζει άρδην το άρθρο για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συντάξεων που αντικαθιστά την 13η σύνταξη του άρθρου άρθρο 120 του N.4611/2019 αναφέροντας ότι «Από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των με αριθ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας . Η δαπάνη των πολιτικών αυτών χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων . Για το έτος 2020 η δαπάνη της παραγράφου 1 καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσόν που διατίθεται».
 
Πηγή: Real.gr