Ξεσκονίζουν «μαύρες» καταθέσεις στο εξωτερικό

Ξεσκονίζουν «μαύρες» καταθέσεις στο εξωτερικό

τοιχεία για καταθέσεις περισσότερων από 440 Ελλήνων, σε περισσότερες από 100 χώρες αναζητούν οι ελληνικές Αρχές, τόσο για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, όσο και για την πάταξη της διακίνησης του «απλού» μαύρου χρήματος.
 
Ήδη η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, απέστειλε 28 αιτήματα σε χώρες της Ευρώπης, ζητώντας πληροφορίες για καταθέσεις και άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis, ενώ έχει αποστείλει και άλλα 50 αιτήματα προς χώρες εκτός Ευρώπης , μεταξύ των οποίων είναι οι γνωστοί και μη, φορολογικοί παράδεισοι.
 
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα 78 άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, για τα οποία αναζητούνται τραπεζικοί λογαριασμοί τους στο εξωτερικό. Το Σin αποκαλύπτει ότι παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, έχει αποστείλει το 2019 αιτήματα στο εξωτερικό για την παροχή πληροφοριών για 370 άτομα.
 
Το έργο των Αρχών διευκολύνεται από τις συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών για χρηματοοικονομικές επενδύσεις κατοίκων, που έχει υπογράψει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με περισσότερες από 100 χώρες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Με τις συμφωνίες αυτές, κάθε χώρα υποχρεούται να παράσχει πληροφορίες για τις καταθέσεις που έχουν στην επικράτειά της, κάτοικοι άλλων χωρών και το αντίστροφο.   συνέχεια στην πηγή