Κουκάς: Έτσι οραματιζόμαστε να δώσουμε τη Μύκονο στις επόμενες γενιές - Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου στην κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας στο Δημαρχείο

Κουκάς: Έτσι οραματιζόμαστε να δώσουμε τη Μύκονο στις επόμενες γενιές - Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου στην κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας στο Δημαρχείο

 

 

Μέσα σε γιορτινό κλίμα και φιλική ατμόσφαιρα ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς έκοψε σήμερα την Αγιοβασιλειόπιτα του Δήμου. Παρά το σφοδρό κρύο οι κάτοικοι γέμισαν το Δημαρχείο αμέσως μετά τον καθαγιασμό των Υδάτων, τραγούδησαν τα κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.
 
Παρουσία του Ιερού κλήρου που ευλόγησε την βασιλόπιτα, του Διοικητή και εκπροσώπων του Αστυνομικού Τμήματος, του Λιμεναρχείου, του Διοικητή της 6ης ΜΣΕΠ, του Αερολιμενάρχη και εκπροσώπων φορέων του νησιού, ο κ. Κουκάς έκανε μια πλήρη αναφορά στο έργο της Δημοτικής Αρχής το τελευταίο εξάμηνο του έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της και έδωσε το στίγμα της δεκαετίας «με δεδομένο ότι δε βρισκόμαστε απλά στην απαρχή μιας νέας χρονιάς, αλλά μιας νέας δεκαετίας, ίσως είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να  μιλήσουμε για το πώς οραματιζόμαστε να παραδώσουμε τη Μύκονο στις επόμενες γενιές. Μια Μύκονο με ένα νοικοκυρεμένο, οργανωμένο και κοινωνικά ευαίσθητο Δήμο, με ακόμα περισσότερα έργα, με ακόμα πιο βελτιωμένη καθημερινότητα, μια Μύκονο Πρωταγωνίστρια» όπως τόνισε.
 
Ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στην ανανεωμένη και δυνατή ομάδα της Πρωτοβουλίας Δράσης που προέκυψε μετά τις εκλογές του Μαϊου, όπως και στην συνεργασία με την παράταξη "Μαζί για τη Μύκονο", στάθηκε στα μεγάλα έργα που ξεκινούν  τόσο στον πρώτο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε μέσα στον Δεκέμβρη, όσο και σε εκείνα που αφορούν τους ΒΙΟΚΑ σε Χώρα και Άνω Μερά, το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων σε όλο το νησί με λάμπες led και μια σειρά από έργα που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση σε διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, αλλά και σε άλλα που έχουν δημοπρατηθεί και τρέχουν. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής εξακολουθεί να παραμένει η επένδυση στο τρίπτυχο Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός «διατηρώντας πάντοτε την πολιτιστική και πολιτισμική μας ταυτότητα αναλλοίωτη», ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση των υποδομών στην υγεία, την ασφάλεια και τα λιμάνια. 
 
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου:
 
"Αγαπητές και αγαπητοί μου συμπολίτες,
 
Σας εύχομαι ολόψυχα να έχουμε μια καλή και ακόμα πιο δημιουργική χρονιά για το νησί μας! Ένα υπέροχο 2020!
 
Εύχομαι υγεία, προκοπή και ενότητα.
 
Kαι στο τελευταίο θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. 
 
Γιατί όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά είναι να βάλουμε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. 
 
Να βάλουμε  τη Μύκονο και τους Μυκονιάτες πάνω από χρώματα, κόμματα, ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και διχαστικές νοοτροπίες, πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις.
 
Γιατί τελικά αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν!
 
Ενωμένοι καταφέραμε πολλά. 
 
Ενωμένοι θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα!
 
Εμείς το κάναμε πράξη!
 
Η ανανεωμένη ομάδα της Πρωτοβουλίας Δράσης, σα μια γροθιά, σε συνεργασία για πρώτη φορά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας, με παράταξη της αντιπολίτευσης, την ομάδα «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ», που τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, αλλά και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήδη από το πρώτο 4μηνο της νέας περιόδου σε όλα τα σοβαρά θέματα είμαστε ενωμένοι και τα ψηφίζουμε ΟΜΟΦΩΝΑ.
 
Σε αυτό το κλίμα ενότητας και κοινής προοπτικής, η συμμαχία Δημοτικής Αρχής - Δημοτών - Δημοτικών Υπαλλήλων που σφυρηλατήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ουσιαστική, ακόμα πιο αποτελεσματική.
 
Μυκονιάτισσες και Μυκονιάτες, 
 
Τα Θεοφάνεια αποτελούν παραδοσιακά μια εντελώς ξεχωριστή μέρα για το νησί μας, για έναν επιπλέον λόγο από την θρησκευτική τους σημασία.
 
Είθισται ο Δήμαρχος κατά την πρώτη επίσημη ομιλία του για το νέο έτος, ανήμερα των Φώτων, να  κάνει ένα σύντομο απολογισμό του έργου της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και  μια σύντομη αναφορά για τον σχεδιασμό της χρονιάς που μόλις ξεκινά.
 
Και με δεδομένο ότι δε βρισκόμαστε απλά στην απαρχή μιας νέας χρονιάς, αλλά
μιας νέας δεκαετίας, ίσως είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να  μιλήσουμε για το το πώς οραματιζόμαστε να παραδώσουμε τη Μύκονο στις επόμενες γενιές. 
Μια Μύκονο με ένα νοικοκυρεμένο, οργανωμένο και κοινωνικά ευαίσθητο Δήμο, με ακόμα περισσότερα έργα, με ακόμα πιο βελτιωμένη καθημερινότητα, μια Μύκονο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ.
 
Διατηρώντας πάντοτε την πολιτιστική και πολιτισμική μας ταυτότητα αναλλοίωτη.
 
Ολοκληρώνοντας βασικά έργα υποδομών για τα οποία ήδη έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, 
 
προστατεύοντας το περιβάλλον με την προώθηση της ανακύκλωσης και την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, 
 
αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις υποδομές για την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία, την Ασφάλεια και τα Λιμάνια,
 
συστηματικοποιώντας την τουριστική προβολή και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Δεν είναι σκοπός μου να σας κουράσω με παράθεση αναλυτικών αριθμητικών στοιχείων και λεπτομερών αναφορών, μιας και είμαι πεπεισμένος ότι γνωρίζετε, βλέπετε, βιώνετε καθημερινά τις  αλλαγές που επιτελούνται στο νησί μας.
 
Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι παραμένει πάγια πρακτική μας, από την πρώτη μέρα ενασχόλησης με τα κοινά, να μην  υποσχόμαστε κάτι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε.
 
Κάνουμε ό,τι λέμε ή για να είμαι πιο ακριβής...
 
Κάνουμε και κάτι παραπάνω από αυτά που λέμε!
 
Αξίζει λοιπόν μια συνοπτική αναφορά σε έργα και πρωτοβουλίες μας, με έμφαση το τελευταίο εξάμηνο του 2019, μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας. 
 
Καταρχάς το νησί έσπασε όλα τα ρεκόρ στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις το 2019 και αντίστοιχα στην είσπραξη εσόδων και προετοιμαζόμαστε για μια ακόμα πιο δυναμική τουριστική σεζόν.
 
Μετά την μεγάλη επιτυχία πέρυσι της απευθείας σύνδεσης Μυκόνου - Ντόχας μέσω της Qatar Airways, ένας ακόμα μεγάλος κρατικός αερομεταφορέας, η Gulf Air, ανοίγει τα φτερά της και συνδέει απευθείας τη Μύκονο με το Μπαχρέιν το 2020 και αυτό είναι κάτι που πετύχαμε σε συνεργασία με το νέο Υπουργό Τουρισμού κύριο Χάρη Θεοχάρη.
 
Μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες για την επέκταση και ολοκλήρωση των ανακαινίσεων στα κτήρια του Αεροδρομίου μας, ώστε οι πύλες εισόδου - εξόδου του νησιού, να είναι αντίστοιχες της φήμης που χτίζουμε εδώ και δεκαετίες με σκληρή δουλειά.
 
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα λιμάνια μας.
 
Στρατηγική μας επιλογή παραμένει πάντα η επίτευξη της επιμήκυνσης της τουριστική περιόδου, η εδραίωση της Μυκόνου, ως κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και η προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών.
 
Δεύτερον συνεχίσαμε τη στήριξη των δημοσίων υπάλληλων που υπηρετούν στο νησί μας. 
 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  και αποκλειστικά από πόρους του Δήμου καταβάλαμε έναν επιπλέον μισθό στους δημόσιους λειτουργούς της Μυκόνου 
 ως βοήθημα, το οποίο υπενθυμίζω ότι θεσπίσαμε ως Δημοτική Αρχή κατά την προηγούμενη θητεία μας.
 
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά είτε στην παροχή δωρεάν διαμονής ή εφάπαξ χρηματικού ποσού ως βοήθημα, στους δικαιούχους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β. και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί μας.
 
Επισημαίνεται, ότι  ο Δήμος ήδη μισθώνει ακίνητο (το παλιό ξενοδοχείο ΓΚΥΖΗ) για τη δωρεάν φιλοξενία περίπου 25 εκπαιδευτικών, ενώ ανακαινίσαμε και διαμορφώσαμε το παλιό λιμεναρχείο στο Γιαλό, ως δημοτικό κοιτώνα για 18 περίπου άτομα, όπως επίσης στηρίζουμε σταθερά το Κέντρο Υγείας με επιχορηγήσεις για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.
 
Η βούλησή μας και η προσπάθειά μας τώρα έγκειται στο να νομοθετηθεί σχετικό βοήθημα και για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, που επιθυμούν να υπηρετήσουν στο νησί μας, σε μια προσπάθεια να δώσουμε οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών.
 
Το Δεκέμβρη ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του πρώτου  Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού της Μυκόνου, στην περιοχή Αργύραινα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου.
 
Ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού  1.275.000 €. για 60 βρέφη και νήπια, από 2 μηνών έως 4,5 ετών, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί κατά την προηγούμενη θητεία μας και πλέον γίνεται πράξη.
 
Παραμένει προτεραιότητά μας η επένδυση σε Παιδεία-Πολιτισμό-Αθλητισμό.
 
Ο Δήμος Μυκόνου εξασφάλισε το Νοέμβριο τη χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των Λυκείων της Μυκόνου ύψους 341.700,00 ευρώ - Συγκεκριμένα, το έργο αναβαθμίζει και βελτιώνει τις σχολικές υποδομές και μειώνει την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του συνολικού κτιρίου. 
 
Επιπλέον, εντατικοποιήθηκαν οι εργασίες σε όλα τα σχολεία – με ριζική ανακαίνιση κτηρίων, αιθουσών και βοηθητικών χώρων στο προαύλιο, νέα φωτιστικά, πέργκολες, υδραυλικά-ηλεκτρικά, βάψιμο, ενώ μέσα στο Δεκέμβριο προμηθευτήκαμε επιπλέον διαδραστικούς πίνακες. Τα σχολεία μας είναι στολίδια και το λέω μετά λόγου γνώσεως και γι’ αυτό ευχαριστώ τις σχολικές επιτροπές για την άψογη συνεργασία τους.
 
Επίσης, το Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των δυο δημοτικών γηπέδων, στον Κόρφο και στην Άνω Μερά, με απαραίτητο εξοπλισμό, μια δαπάνη ύψους 4000.0000 € αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους, ενώ την άνοιξη που μας έρχεται εγκαινιάζουμε το πρώτο κλειστό γυμναστήριο, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
 
Ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε την ανέγερση της υπερσύγχρονης σχολικής μονάδας στην Άνω Μερά, αποτέλεσμα της σύμπραξης του Δήμου Μυκόνου, της Μητρόπολης Σύρου και Μυκόνου και φυσικά του μεγάλου ευεργέτη, της οικογένειας Δακτυλίδη, την οποία θα ήθελα για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω δημοσίως.
 
Τέλος, για τους πιο μικρούς μας δημότες ολοκληρώσαμε διεθνή διαγωνισμό και το μήνα που μας πέρασε υπογράψαμε σύμβαση για τη ριζική ανακαίνιση των παιδικών χαρών του νησιού μας, μια δαπάνη που θα αγγίξει τις 390.0000 €.
 
Στηρίζουμε με πράξεις το Περιβάλλον 
 
Πετύχαμε χρηματοδότηση και προκηρύξαμε διαγωνισμό 6.000.000 €, ο οποίος ήδη ολοκληρώνεται, για την αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού από την ΔΕΥΑΜ  - Το πολύ μεγάλο και ύψιστης σημασίας έργο όπως αυτό της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του νησιού μας, είναι ένα έργο απαραίτητο προκειμένου οι υποδομές του Δήμου Μυκόνου να ανταποκρίνονται με επάρκεια στην αύξηση της τουριστικής ροής.
 
 
Δίνουμε έμφαση στην οδική ασφάλεια και τη βελτίωση του οδικού μας δικτύου 
 
Με σκοπό την αναβάθμιση του οδικού δικτύου των νησιών και ενώ ολοκληρώνεται η μεγάλη εργολάβία του Δήμου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία σας μίλαγα πέρυσι τέτοια μέρα, διενεργήθηκε πρόσφατα ανοιχτός διαγωνισμός από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, για την ανάδειξη αναδόχου του έργου Βελτίωσης και Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσων Σύρου, Τήνου, Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.025.000,00 ευρώ, καθώς επίσης η Περιφέρεια, ικανοποίησε το αίτημά μας και πεζοδρομεί τμήμα του Περιφερειακού οδικού δικτύου.
 
Τέλος, σας ενημερώνω πως υπογράψαμε το Νοέμβριο την αντικατάσταση όλου του δημοτικού οδοφωτισμού με λάμπες υψηλής ποιότητας και εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.
 
Προωθούμε την  άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών από τις Υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου
 
Βασικός στόχος αυτής της 4ετίας είναι η επίλυση του μείζονος προβλήματος της υποστελέχωσης βασικών υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου, καθώς και η πάταξη της γραφειοκρατίας και των ουρών αναμονής.
 
ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
 
Η αρχή γίνεται με την άμεση εξυπηρέτηση εκατοντάδων πολιτών στην έκδοση ΤΑΠ.
 
Ο Δήμος Μυκόνου συνεχίζει να πρωτοπορεί με έμφαση την εξυπηρέτηση των πολιτών και μετά το Δήμο Αθηναίων αποτελεί το δεύτερο Δήμο της χώρας, που εγκρίνει ομόφωνα τη συνεργασία του Δήμου με τον Σύλλογο των Συμβολαιογράφων παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των υπηρεσιών. 
 
Η Δημοτική Αρχή παραμένει σταθερή στο διαρκή στόχο της για τη διευκόλυνση των πολιτών , καθώς με την ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ απευθείας από τον συμβολαιογράφο, οι πολίτες θα απαλλαγούν από χρονοβόρες διαδικασίες.
 
Δίνουμε έμφαση στην Ανάπτυξη και την Εξωστρέφεια
 
Και επειδή και οι δυο αυτοί όροι, της Ανάπτυξης και της Εξωστρέφειας έχουν κακοποιηθεί κυριολεκτικά στη χώρα μας, θέλω να εξηγηθώ.
 
Όταν αναφέρομαι σε ανάπτυξη και εξωστρέφεια, δεν εννοώ την άναρχη δόμηση και την καταστροφή του φυσικού τοπίου του νησιού μας.
 
Δεν εννοώ την αλλοίωση της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας.
 
Δεν εννοώ όλα εκείνα τα κακώς νοούμενα που μας έρχονται ασυνείδητα στο μυαλό!
 
Εννοώ ότι είναι χρέος μας να υποδεχτούμε σοβαρές επενδύσεις με σεβασμό στον τόπο μας και να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερες χρηματοδοτήσεις είτε από το «Πράσινο Ταμείο» είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέα έργα υποδομών, με βασικό μας στόχο να διατηρήσουμε τη Μύκονο Πρωταγωνίστρια  για πολλές δεκαετίες ακόμα!
 
Με σεβασμό πάντα στην παράδοση, τις αξίες, τα ιδανικά, τον ευλογημένο τόπο μας, όπως αυτά μας παραδόθηκαν από τις προηγούμενες γενιές Μυκονιατών.
 
Εμείς είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον των νέων γενιών Μυκονιατών. Και σε αυτή μας την προσπάθεια δε θα κάνουμε βήμα πίσω!
 
Όπως δεν θα κάνουμε πίσω στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στο νησί μας 365 μέρες το χρόνο, ξέρω ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πολλές κλοπές και έχουμε σημάνει το συναγερμό στο αρμόδιο Υπουργείο.
 
Είμαι σίγουρος, πως ο νέος Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ο ανώτερος αξιωματικός που έχει τοποθετηθεί διαχρονικά σε αυτή τη θέση στο νησί μας, κατέχοντας τον βαθμό του  Αστυνομικού Υποδιευθυντή, ο κύριος Σκούλος με την ομάδα του, έχει ήδη δείξει θετικά δείγματα γραφής και ασχολείται σοβαρά με το θέμα της ασφάλειας.
 
Συνεχίζουμε τις εντατικές επαφές και συνομιλίες μας και με την παρούσα πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Στόχος μας η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα διασφαλίζει την τήρηση της τάξης και της νομιμότητας 365 μέρες το χρόνο.
 
Με μεγαλύτερη έμφαση σαφώς κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου, οπότε και ο πληθυσμός του νησιού σχεδόν 20πλασιάζεται.
 
Ενίσχυση λοιπόν της αστυνομικής παρουσίας στο νησί με ειδικευμένα κλιμάκια - σχεδιασμός από τώρα του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ, ενόψει της τουριστικής σεζόν 2020, αλλά και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών ασφάλειας της Μυκόνου 12 μήνες το χρόνο.
 
Πραγματοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις για την αναβάθμιση της  Άνω Μεράς 
 
Προσωπικά προσπαθώ και είμαι παρών σε όλες τις συνεδριάσεις τη κοινότητας της ¨Άνω Μεράς, προκειμένου να έχω γνώση και της τελευταίας λεπτομέρειας των ζητημάτων, που απασχολούν την περιοχή.
 
Ειδικότερα για την περιοχή, προκηρύξαμε ήδη διαγωνισμό τον Δεκέμβριο ύψους 1.000.000€ για τα «έξυπνα» ρολόγια ύδρευσης - Ουσιαστικά πρόκειται για τα λεγόμενα «έξυπνα» ρολόγια ύδρευσης, τα οποία εντοπίζουν τυχόν διαρροές, λόγω βλάβης ή κλοπής και ειδοποιούν την υπηρεσία. 
 
Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν την υπηρεσία, εάν κάποιο ρολόι τεθεί εκτός λειτουργίας, για οποιοδήποτε λόγο.
 
Ακόμα, το Δεκέμβριο προκηρύξαμε διαγωνισμό ύψους 250.000 € για την κατασκευή διυλιστηρίου ύδατος στην Άνω Μερά, για να ελαχιστοποιήσουμε τις βλάβες που μας απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια.
 
Ξεκίνησε η τοποθέτηση νέων φωτιστικών και πλέον ο παραδοσιακός οικισμός της Άνω Μεράς αλλάζει όψη μέρα με τη μέρα.
 
Και το σημαντικότερο: ψηφίστηκε ομόφωνα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του αποχετευτικού δικτύου της Άνω Μεράς, μια μελέτη που υποβάλαμε το 2017 και αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου πνοής για το χωριό μας.
 
 
Φίλες και φίλοι, 
 
Γνωρίζετε ότι δεν αρέσκομαι να μιλώ για τον εαυτό μου. Θα έλεγα μάλλον ότι το αποφεύγω συστηματικά.
 
Όμως αναγκάζομαι να το πράξω αυτή τη φορά, καθώς η εκλογή  μου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, και μάλιστα 4ος στους 31 εκλεγμένους, αποτελεί σημαντική επιτυχία πρωτίστως για το νησί μας.
 
Η Μύκονος πλέον πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εθνικό επίπεδο και μάλιστα κατέχοντας σημαίνοντα ρόλο.
 
Ο Δήμος Μυκόνου πλέον δεν ακολουθεί τις επιταγές των κέντρων λήψης αποφάσεων των Αθηνών, αλλά συμμετέχει ενεργά συνδιαμορφώνοντας τις τελικές αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας.
 
Η Μύκονος διεκδικεί και κερδίζει, ενώ πλέον αναγνωρίζεται από τους υπόλοιπους Δήμους και Δημάρχους της χώρας, ως υπόδειγμα άσκησης δημόσιας διοίκησης και υλοποίησης σημαντικών έργων.
 
Ως παράδειγμα συνέπειας λόγων και έργων και πρωτοπορίας.
 
 
Το όραμά μας για τη Μύκονο της επόμενης δεκαετίας , στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες, όπως τους θέσαμε από την πρώτη θητεία μας ως Δημοτική Αρχή.
 
Την  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 
Τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
 
Την υλοποίηση βασικών έργων υποδομών με σεβασμό στο περιβάλλον και το παραδοσιακό μυκονιάτικο τοπίο.
 
Την αναβάθμιση της καθημερινότητας, μέσω της υγείας, της ασφάλειας, της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού  και τη διασφάλιση της  κοινωνικής συνοχής της τοπικής μας κοινωνίας.
 
Κοινός στόχος των τεσσάρων πυλώνων και βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, η διατήρηση του διεθνούς brand Mykonos ως ενός εκ των κορυφαίων παγκοσμίως, πάντα με σεβασμό στην πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα αλλά και το χαρακτήρα του νησιού, με την προστασία της Χώρας, τη διαρκή αναβάθμιση της Άνω Μεράς και του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, με την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και την παράλληλη ανάπτυξη σημαντικών έργων υποδομών που τόσο ανάγκη έχει το νησί μας.
 
Και όλα τα παραπάνω είναι πλέον εφικτά και ΟΧΙ απλά «ευχές» που θα θέλαμε να πραγματοποιηθούν, πρωτίστως γιατί καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να νοικοκυρέψουμε το Δήμο και να επικεντρωθούμε στη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων.
 
Στην τελευταία προεκλογική μου ομιλία, κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δεσμεύτηκα δημοσίως:
 
ότι θα εξακολουθήσω να εργάζομαι με τους ίδιους ρυθμούς, την ίδια προσήλωση, την ίδια σοβαρότητα, για να παραδώσουμε στη νέα μας γενιά μια Μύκονο καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε εμείς πριν 5 χρόνια.
 
ότι από τη στιγμή που νοικοκυρέψαμε το Δήμο και διασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, η νέα τετραετία που διανύουμε, θα είναι η τετραετία της αναβάθμισης των υποδομών, αλλά και της διασφάλισης της πολιτιστικής μας ταυτότητας. 
 
ότι με την εμπειρία των πέντε χρόνων και με την ανανέωση και την ενίσχυση της νέας Δημοτικής Αρχής, θα είμαστε ακόμα πιο δυναμικοί και αποτελεσματικοί. 
 
ότι θα είμαι ΠΑΡΩΝ στα εύκολα, μα κυρίως στα δύσκολα, δίπλα στον κάθε Μυκονιάτη και στην κάθε Μυκονιάτισσα. 
 
Αυτές οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη!
 
Γιατί εμείς ό,τι λέμε... το κάνουμε!
 
Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την αμέριστη εμπιστοσύνη που δείχνετε διαχρονικά στο πρόσωπό μου.
 
Ευχαριστώ τους δημότες, τους δημοτικούς υπαλλήλους, τα μέλη της πρωτοβουλίας δράσης – εκλεγμένα και μη - και επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την οικογένεια μου, που με υποστηρίζει, με ανέχεται και περνάει όσα περνάει εξαιτίας μου, θετικά και αρνητικά. 
 
Και βέβαια ευχαριστώ το Θεό που με έχει καλά και σας υπηρετώ.
 
 
Να είστε βέβαιοι ότι θα εξακολουθήσω να βάζω πριν και πάνω από όλους και όλα τη Μύκονο και τους Μυκονιάτες.
 
Και όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί χρέος και καθήκον του κάθε Δημάρχου.
 
Αλλά επιπροσθέτως γιατί νιώθω ότι το οφείλουμε προσωπικά στον τόπο μας, στη νέα μας γενιά, στους προγόνους μας που με ατέλειωτες θυσίες έχτισαν τον μύθο της Μυκόνου, στους γονείς μας που μας μεγάλωσαν με αρχές, αξίες και ιδανικά.
 
Προχωρούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
 
Πιο ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΔΥΝΑΤΟΙ.
 
Για να χτίσουμε τη Μύκονο των επόμενων γενεών, με σεβασμό στην ιστορία, στο περιβάλλον, στις αξίες και τα ιδανικά μας, στο παραδοσιακό μυκονιάτικο τοπίο, με σεβασμό πρωτίστως στον άνθρωπο!
 
Για να παραμείνει η Μύκονος ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό!
 
Καλή μας Φώτιση"!