Τι θα ισχύσει από το 2020-ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Τι θα ισχύσει από το 2020-ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

 

Νέα δεδομένα στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό. Το τελικό κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του χρόνου, με στόχο να αντικαταστήσει το σύστημα υπολογισμού των εισφορών του «νόμου Κατρούγκαλου».
«Φεύγουμε από τη λογική υπολογισμού των εισφορών με βάση το δηλωμένο εισόδημα και πηγαίνουμε σε μια ευέλικτη μορφή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που κάποιους –όπως οι νέοι εργαζόμενοι- θα τους ωφελήσει και κάποιους άλλους, όπως τους επαγγελματίες που εμφανίζουν εισόδημα κοντά στο αφορολόγητο θα τους επιβαρύνει κατά περίπου 40 ευρώ το μήνα», παρατηρεί η κυρία Άννα Μονογυιού, επικεφαλής του γραφείου «Λύνεται» στον Ορνό της Μυκόνου. 
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες: 
Κάθε Δεκέμβριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν την επόμενη χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να προσαρμόσουν το ύψος των ποσών που θα καταβάλουν κάθε μήνα, στις οικονομικές τους δυνατότητες. Οι νέοι επαγγελματίες θα πληρώνουν για πέντε χρόνια το μικρότερο ποσό, ενώ το πλαφόν μπαίνει κάτω από τα 600 ευρώ το μήνα. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εισφορές που θα προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο θα προβλέπει τα εξής επίπεδα εισφορών: 
 
     Έως 5 έτη: €126 
     Α επίπεδο: €210
     Β επίπεδο: €252 
     Γ επίπεδο: €302 
     Δ επίπεδο: €363 
     Ε επίπεδο: €435    
     ΣΤ επίπεδο:€566 
    
Το νέο σύστημα θα είναι πλήρως ανταποδοτικό και ανάλογα με το ύψος των εισφορών που θα έχουν πληρωθεί κατά τον εργασιακό βίο θα καταλήγει σε ανάλογη σύνταξη,  στην περίπτωση μισθωτού που έχει παράλληλη απασχόληση ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα προβλέπεται υποχρέωση για παράλληλη ασφάλιση, που θα οδηγεί όμως στο τέλος σε μεγαλύτερη σύνταξη. Το σύστημα, σύμφωνα με το υπουργείο θα εξασφαλίζει την απολύτως ελεύθερη επιλογή εισφορών εκ μέρους των επαγγελματιών. 
 
Οι προθέσεις της κυβέρνησης προκαλούν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο του Σύριζα να σημειώνει: «Η κυβέρνηση επαναφέρει το σύστημα των κλάσεων που συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών. Πρόκειται για μια μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, κάποιος με ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ».
«Οι σύμβουλοι του Λύνεται είναι στη διάθεση κάθε επαγγελματία, προκειμένου  να απαντήσουν στις απορίες του και να τον κατευθύνουν στην επιλογή επιπέδου εισφορών ή στη διαχείριση πιθανών ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία».
ΛΥΝΕΤΑΙ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ - ΟΡΝΟΣ
T.K. 84600
email:  info@lynetai.gr
Τηλ: 22890-28420