Άννα Καμμή: Η αλλαγή νοοτροπίας στον Δήμο είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ

Άννα Καμμή: Η αλλαγή νοοτροπίας στον Δήμο είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ

 

Έναν σύντομο απολογισμό της τελευταίας τετραετίας, τις διεκδικήσεις της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου αλλά και τις προτάσεις της για το μέλλον της Μυκόνου έκανε την Κυριακή στην πρώτη προεκλογική ομιλία της στην Άνω Μερά η Επικεφαλής της ΚΕΠΟΜ. Η κα Καμμή αναφέρθηκε στην δύσκολη διαδρομή που διένυσε η Δημοτική Κίνηση την τετραετία που πέρασε, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, της υποβάθμισης υπηρεσιών, αλλά και την σημαντική μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Εστίασε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε η Μύκονος το διάστημα που προηγήθηκε, στην ελλιπή καθαριότητα, την υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, την μη λειτουργία των δημοτικών επιτροπών, ενώ μίλησε για φαινόμενα συγκεντρωτισμού της διοίκησης, αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση σε όλους τους τομείς. 
 
Η κα Καμμή αναφέρθηκε στην δράση της ΚΕΠΟΜ την περασμένη τετραετία όπου μεταξύ άλλων στάθηκε στην υπεράσπιση του δημοκρατικού χαρακτήρα που πρέπει να διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση τονίζοντας «σταθερή απόφασή μας ήταν και παραμένει η διαρκής παρουσία μας στα κοινά χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς δεσμεύσεις από κομματικούς και συντεχνιακούς μηχανισμούς».
 
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των προγραμματικών αρχών της ΚΕΠΟΜ για την διοίκηση του Δήμου τόνισε ότι αυτοί αφορούν
 
1. Στον εκδημοκρατισμό του επιδιώκοντας να λειτουργεί με αξιοκρατία και διαφάνεια με άνοιγμα στους πολίτες  και πρόσβαση στην ενημέρωση.
 
- Στόχος μας είναι  ένας ανοιχτός, συμμετοχικός Δήμος. Δημοκρατικός και διαφανής.  Μπορεί και οφείλει ο κάθε κάτοικος να έχει γνώση αλλά και λόγο για το πώς ξοδεύονται τα χρήματά του, για τον προγραμματισμό των έργων. Μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά από την κεντρική εξουσία αυτά που του αναλογούν και δικαιούται.
 
-Σε αποφάσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό για  την τουριστική οικονομία και πορεία του νησιού, τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου επιδιώκουμε την συμμετοχή των  κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων του τόπου.
 
-δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας με πολίτες του νησιού, ειδική πλατφόρμα ενημέρωσης με προγράμματα της Περιφέρειας και Ιδρυμάτων ερευνητικών κέντρων .
 
-Προτεραιότητα σε ζητήματα καλής λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου, διαχείρισης των οικονομικών, εσπάραξες φόρων και τελών απ’ όλους με σωστό και ορθολογικό τρόπο.
 
2. Στην διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών με κάθε τρόπο και την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου του Δήμου.
 
-Προάσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας. Διεκδίκηση με κάθε τρόπο της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας και της δημιουργίας των απαιτούμενων σχολικών μονάδων για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού.( Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ κλπ).
 
-Ολοκλήρωση  από τον Δήμο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Άνω Μεράς, έργο που ολοκληρώνεται χάρη στην  ευγενική δωρεά της Παναγιώτας Χανιώτη.
 
- Νερό ποιοτικό για όλους, αποφυγή κατασπατάλησης. Φροντίδα και συντήρηση υπηρεσιών νερού.
- Υπεράσπιση με κάθε τρόπο του δημόσιου χαρακτήρα για Λιμάνι και αεροδρόμιο. Προστασία των Δημόσιων  χώρων  στην Χώρα,  στις παραλίες και στην  ύπαιθρο. Αυστηρή άσκηση νομοθεσίας για την προστασία τους από την καταπάτηση και την αυθαιρεσία ιδιωτών και ασυνείδητων επιχειρηματιών, αποφυγή υπερ-εμπορευματοποίησής τους. 
 
-Δημιουργία νέων κοινωνικών δομών όπως Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο σε συνεργασία με τους Εθελοντές του νησιού.
 
-Δημιουργία δημοτικού καταφύγιου για τα αδέσποτα ζώα και ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής των αδέσποτων με ηλεκτρονική σήμανση.
 
-Ενίσχυση με κάθε τρόπο του έργου της φιλοζωικής  με άξονα το  τρίπτυχο,  Ενημέρωση, εκπαίδευση , ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα.
 
3. Στην προστασία και  διεκδίκηση του δημόσιου χώρου υπέρ των πολιτών, τόσο στην Χώρα της Μυκόνου όσο και στις παραλίες. 
 
4. Στην προστασία του περιβάλλοντος, της θάλασσας και των υδάτινων πόρων.
 
-Για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθαριότητας, αισθητικής, προστασίας και διατήρησης του  πολιτιστικού τοπίου της Μυκόνου προτείνουμε και εδώ την  δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας. 
 
-Ειδικότερα για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων από τον ίδιο τον Δήμο βασισμένο στην Ανακύκλωση στην πηγή.   Υπερασπιζόμαστε  με κάθε τρόπο την συνεργασία που ζητάει ο συνεταιρισμός Μ ΟΙΚΟ ΝΟΣ με τον Δήμο, παρακάμπτοντας ιδιώτες που επιδιώκουν να εμπλακούν με σκοπό το κέρδος να καρπωθούν οι ίδιοι και όχι ο Δήμος, εμείς    δηλαδή.
 
-Ολοκληρωμένη πρόταση έχουμε και  για την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
 
-Αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Χωροταξικού χάρτη της Μυκόνου με γνώμονα τις αρχές της αειφορίας. Η ανακολουθία αντικειμενικής και εμπορικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα στις ζώνες που έχουν πληγεί από το άδικο χωροταξικό του 2005,  απαιτεί να κινηθούμε άμεσα  και με κάθε τρόπο ώστε να αλλάξει.
 
-Προστασία του παραδοσιακού οικισμού της  Μυκόνου.
 
5. Στην Οικονομία και την ανάπτυξη 
 
-Η ανάπτυξη δεν είναι μια ουδέτερη έννοια. Έχει συγκεκριμένη κατεύθυνσης και ιδεολογικό στίγμα.  Η βιώσιμη ανάπτυξη η  ήπια οργάνωση της οικονομίας με μέτρο την φέρουσα ικανότητα του τόπου. Ο Δήμος οφείλει σήμερα να είναι ο σχεδιαστής εκείνης της ανάπτυξης που τα οφέλη της θα γυρίσουν πίσω στην κοινωνία. Να γίνουν ευημερία για τον τόπο.
 
-Στόχος μας ο Τουρισμός ποιότητας με κατάλληλες υποδομές και άριστο επίπεδο υπηρεσιών που δεν θα αντιστρατεύεται τη φυσική ομορφιά και την παράδοση του τόπου. Τουριστική προβολή με  έμφαση στην ανάδειξη  του Πολιτισμού και της παράδοσης , του αρχαιολογικού χώρου της  Δήλου που μας έκανε παγκοσμίως γνωστό προορισμό, των μουσείων και των μνημείων λαϊκής κληρονομιάς (Ανεμόμυλοι, Παραπορτιανή, Μοναστήρια) αλλά και αξιοποίηση του Φάρου στον Αρμενιστή σε συνεργασία με την υπηρεσία Φάρων. Να θυμίσουμε εδώ ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Μπένου Πάλμερ ο Φάρος άνοιξε για το κοινό το 2009 σε μια πρωτότυπη έκθεση και παρουσίαση του χώρου, 
 
-Ενίσχυση του αγροτικού και μεταποιητικού τομέα.
 
Για την ΆΝΩ ΜΕΡΑ
 
Πέρα από το γενικότερο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, της βελτίωσης του οδικού δικτύου και της οδικής σήμανσης, της  συσκότισης και της προστασίας του ελεύθερου χώρου στις παραλίες, την περίθαλψη  των αδέσποτων ζώων, ζητημάτων που  αφορούν όλο το νησί, η ΚΕΠΟΜ διεκδικεί
 
-Την καθημερινή λειτουργία του αγροτικού ιατρείου με γιατρό και νοσηλευτή.
 
-Την προμήθεια του ασθενοφόρου που δικαιούται.
 
-Την αναβάθμιση της παιδικής χαράς, μοναδικού κύτταρου αναψυχής των παιδιών της Άνω Μεράς.
 
-Την μείωση της τιμής ενοικίασης των κοινόχρηστων χώρων της πλατείας που αυτή την στιγμή είναι ίδια με τον γιαλό της Μυκόνου χωρίς να έχουν την ίδια εμπορική αξία.
 
-Την δημιουργία βιολογικού και δικτύου αποχέτευσης, πρόβλημα που βασανίζει τους κατοίκους για πολλά χρόνια και παραμένει στις καλένδες.
 
Η κα Καμμή επεσήμανε ότι «η  Αλλαγή στον Δήμο της Μυκόνου σήμερα είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ. Και όταν μιλάμε για αλλαγή, εννοούμε κυρίως αλλαγή νοοτροπίας και όχι μόνο προσώπων. Με τις  δημοτικές εκλογές του Μάιου δεν καλούμαστε να βάλουμε μόνο σε  τάξη των Δήμο μας. Κυρίως καλούμαστε να υπερασπιστούμε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποτρέψουμε πολιτικές ξεπουλήματος. Παρατάξεις που δηλώνουν ακομμάτιστες αλλά δεν έχουν αποκηρύξει  τις  κυβερνητικές πολιτικές που μας έφεραν έως εδώ, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τις εμπιστευτούμε» και δήλωσε ότι  η μόνη δύναμη που εγγυάται την ΑΛΛΑΓΗ είναι η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ, που χρόνια τώρα έχει αποδείξει με έργα ότι υπερασπίζεται μέχρι κεραίας τις αρχές της.
 
Τέλος απεύθυνε δημόσια πρόταση στους άλλους δύο συνδυασμούς για δημόσια από κοινού τοποθέτηση πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.