Εικονική απόλυση: Ο Άρειος Πάγος την αξιολογεί με

Αποζημίωση 41.556 ευρώ σε εργαζόμενο που απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει εικονική απόλυση, επιδίκασε ο Άρειος Πάγος αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα σκεπτικό που εμπλουτίζει την εργατική νομοθεσία.
Το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απόλυση έγινε για οικονομικοτεχνικούς λόγους (δηλαδή λόγω αναδιοργάνωσης της επιχείρησης κάτι που καθιστά αναγκαία τη μείωση του προσωπικού) και πως αυτός αποδεχόταν να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς ασφάλιση, αφού δεν μείωσε τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούσε και ήταν κερδοφόρα επιχείρηση (κέρδη ύψους 59,460 ευρώ).
Μάλιστα, οι αρεοπαγίτες χαρακτηρίζουν "προσχηματικό" τον ισχυρισμό καθώς "υποκρύπτει την πραγματική της βούληση, που ήταν να απαλλαγεί από τον εργαζόμενό της αυτό, που διεκδικούσε τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα".
Κατάχρηση
Οι αρεοπαγίτες του Β2 Εργατικού Τμήματος, με απόφασή τους επικύρωσαν απόφαση του Εφετείου που είχε δικαιώσει τον εργαζόμενο κρίνοντας πως η απόλυσή του ήταν άκυρη καθώς έγινε για εκδικητικούς λόγους, αφού αρνήθηκε να αποδεχθεί την αξίωση της επιχείρησης για εικονική απόλυσή χωρίς την καταβολή αποζημίωσης και τη συνέχιση της εργασίας του χωρίς ασφάλιση.
"…..η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας είναι άκυρη, καθόσον ασκήθηκε κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του σχετικού δικαιώματος της εταιρείας ως εργοδότριας", αναφέρουν.
Η συνεργασία του εργαζόμενου με το αναψυκτήριο-εστιατόριο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008 όταν υπέγραψε σύμβαση ορισμένου χρόνου η οποία έγινε αορίστου πλήρους απασχόλησης και πενθήμερης εργασίας, μετά από 14 μήνες.
συνέχεια στην πηγή