Μόνιμο...κοινωνικό μέρισμα

Μόνιμο...κοινωνικό μέρισμα

 

 

Ένα ποσό της τάξεως των 200 - 300 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να "περισσέψει" φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να διανεμηθεί με τη μορφή του Κοινωνικού Μερίσματος. 
 
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, το Μέρισμα θα καταβληθεί φέτος το Δεκέμβριο, με στόχο να μονιμοποιηθεί η χορήγησή του και εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης, να δίνεται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο στους δικαιούχους. 
 
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η χορήγηση του βοηθήματος "στους μη έχοντες, ώστε να απαλύνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το ύψος του ποσού που θα μπορέσει να διατεθεί θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ώστε με βάση πάντα τα δημοσιονομικά περιθώρια, να το καταβάλλουμε το Δεκέμβριο στους δικαιούχους". 
 
Πέρυσι το ποσό του Μερίσματος ήταν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, που έλαβαν ποσά από 200 ευρώ και άνω. Φέτος το ποσό είναι μικρότερο, αλλά το όφελος των νοικοκυριών έρχεται και από άλλες πηγές όπως ο διαφορετικός και πιο άμεσος τρόπος καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, οι φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες, με ένα πακέτο θετικών παρεμβάσεων που καταλήγει στην οικονομία και τα νοικοκυριά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. 
 
"Το Κοινωνικό Μέρισμα δεν αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα στα νοικοκυριά, όπως δεν τα άλλαξε ποτέ", παρατηρεί η κυρία Άννα Μονογυιού, επικεφαλής του γρφείου "Λύνεται" στον Ορνό της Μυκόνου. "Αποτελεί ωστόσο μια απόδοση στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, ενός μέρους από τις εξοικονομήσεις που πέτυχε η ελληνική οικονομία λόγω των περιορισμών και των φορολογικών επιβαρύνσεων που πιέζουν τα νοικοκυριά. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των αδικιών σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων αναμφίβολα θα φανούν στο πορτοφόλι κάθε οικογένειας με πιο ξακάθαρο τρόπο. Παράλληλα, στόχος θα πρέπει πάντα να είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση της επιχειρηματικότητας που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργσίας και καλύτερους όρους διαβίωσης για όλους". 
 
Τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυσαν πέρυσι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος ήταν: 
 
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: έως 9.000 ευρώ.
Ζευγάρι χωρί παιδιά: έως 13.500 ευρώ. 
Ζευγάρι με ένα παιδί: έως 15.750 ευρώ.
Ζευγάρι με δύο παιδιά ή νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη: έως 18.000 ευρώ. 
Ζευγάρι με τρία παιδιά ή νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος: έως 20.250 ευρώ. 
 
 ΜΟΝΟΓΙΟΥ ΑΝΝΑ                       ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 6947 819997                                6981 852599
 ΟΡΝΟΣ  ΜΥΚΟΝΟΣ                    ΤΗΛ. & FAX 22890 28420
 info@lynetai.gr                              skype:annalynetai