Όλο το σχέδιο για το νέο σύστημα εισφορών

Όλο το σχέδιο για το νέο σύστημα εισφορών

 

"Κλείδωσαν" τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών στο οποίο θα υπαχθούν 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2020.
 
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του "Κεφαλαίου", από το 2020 oι εισφορές των επαγγελματιών για την κύρια ασφάλιση και την υγεία αλλάζουν. Δεν θα συνδέονται με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους (όπως συμβαίνει σήμερα), αλλά ούτε και με τα έτη ασφάλισης. Επίσης, αποσυνδέονται πλήρως από το ύψος του κατώτατου μισθού. Οι αλλαγές αυτές στο ασφαλιστικό σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό καθιστούν όλους τους επαγγελματίες "κερδισμένους", σύμφωνα με κύκλους κοντά στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τις προωθεί.
 
Έτσι, από τον Ιανουάριο τα μέλη των εταιρειών, οι ατομικοί επιχειρηματίες και μερίδα των "μπλοκάκηδων", όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, θα κληθούν να καταβάλλουν κάθε μήνα, κατ' ελάχιστον, ένα ορισμένο ποσό (185 ευρώ σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο) για την κύρια ασφάλιση (ΕΦΚΑ) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους (ΕΟΠΥΥ).
 
Το νέο σύστημα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά τα μέλη Εταιρειών (πλην Α.Ε.), δηλαδή των Ομόρρυθμων (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), αλλά και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και τους αμειβόμενους με "μπλοκάκι" με πάνω από 2 εργοδότες.
 
Πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές
Οι αλλαγές αυτές (μαζί με τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, τις αυξήσεις σε κύριες-επικουρικές συντάξεις κ.λπ.), οι οποίες "απορρέουν" από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, θα συμπεριληφθούν στο εφ' όλης της ύλης ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο έως το τέλος του χρόνου.
 
Θα εφαρμοσθούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, πρακτικά από τις αρχές του 2020, αφού καταβληθούν και οι εισφορές Δεκεμβρίου 2019 (σ.σ. έως 31 Ιανουαρίου 2020). Έτσι, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπ. Εργασίας, οι νέες μηνιαίες εισφορές (Ιανουαρίου 2020) θα πρέπει να καταβληθούν έως τέλη Φεβρουαρίου. Τις ίδιες εισφορές που θα πληρώσουν θα πληρώνουν κάθε μήνα το 2020.
 
Τα βασικά σημεία
Πιο αναλυτικά, οι μηνιαίες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από τον Ιανουάριο του 2020:
 
- Θα υπολογίζονται εντελώς ανεξάρτητα από το εισόδημα το οποίο δηλώνουν στην Εφορία
 
Αυτό σημαίνει πως θα θεσπισθούν νέες προκαθορισμένες "κλάσεις", για όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ (μέλη εταιρειών, ατομικούς επιχειρηματίες, "μπλοκάκηδες" με πάνω από 2 εργοδότες) με ποσά τα οποία θα είναι σταθερά κάθε μήνα.
 
Έτσι θα πάψει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας το οποίο ισχύει από 1/1/2017.
 
Οι σχεδιαζόμενες εισφορές, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ" από στελέχη των Ταμείων, στο κατώτατο επίπεδό τους, θα ανέρχονται γύρω στα 185 ευρώ/μήνα (δηλαδή λίγο υψηλότερες σε σχέση με τις υφιστάμενες ελάχιστες εισφορές των 175 ευρώ), ενώ οι επόμενες "κλάσεις" βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση με σενάρια να μιλούν για 2 ή 3 ακόμα. Το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φόρων θα ωφελήσει όλους τους αυταπασχολούμενους, ιδίως όσους αυταπασχολούμενους δηλώνουν πάνω από 15.000 ευρώ.
 
- Θα αποσυνδεθούν πλήρως από το ύψος και την εξέλιξη του εκάστοτε κατώτατου μισθού
 
Τούτο ισοδυναμεί με το ότι οι νέες κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών θα είναι "μόνιμα" στο ύψος που θα καθορισθούν από το 2020 και έπειτα.
 
Έτσι δεν θα αυξάνονται κάθε χρόνο μαζί με την εκάστοτε αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
 
Υπενθυμίζεται πως από το 2017 οι κατώτατες εισφορές υπολογίζονται κάθε χρόνο ως ποσοστό (26,9%) επί του κατώτατου μισθού.
 
Το εν λόγω σύστημα οδήγησε, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε αύξηση σχεδόν 11% των κατώτατων εισφορών, λόγω της ανάλογης αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι οι εν λόγω εισφορές ανήλθαν από τα 157 ευρώ στα 175 ευρώ.
 
Σε αύξηση τον Ιούλιο του 2020 θα οδηγούνταν οι κατώτατες εισφορές των αυταπασχολούμενων σε περίπτωση που αυξανόταν (π.χ. 4%) και πάλι ο κατώτατος μισθός.
 
Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί καθώς το υπ. Εργασίας έχει αποφασίσει, με νέα διάταξη, να αποσυνδέσει άπαξ διαπαντός τις κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών από τις κατώτατες αποδοχές των μισθωτών.
 
- Θα προκύπτουν ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης κάθε απασχολούμενου
 
Με άλλα λόγια, όπως ερμηνεύουν νομικοί κύκλοι τον σχεδιασμό για αποσύνδεση των εισφορών από τα έτη ασφάλισης, ο κάθε αυτασφαλισμένος, κάθε χρόνο, θα επιλέγει την "κλάση" των εισφορών στην οποία θα υπαχθεί, ανάλογα με τη δική του βούληση.
 
Έτσι, οι ασφαλιστικές "κλάσεις" θα είναι ίδιες για όλους ανεξάρτητα με τα έτη ασφάλισής τους (σε αντίθεση με ό,τι αρχικά είχαν σκεφθεί αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας).
 
Εξυπακούεται, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, πως όσο υψηλότερη ασφαλιστική "κλάση" επιλέξει ένας αυτασφαλισμένος, τόσο υψηλότερη κύρια σύνταξη θα λάβει μελλοντικά.
 
Η σχεδιαζόμενη διάταξη έρχεται σε ρήξη με το σύστημα το οποίο ίσχυε προ του 2017, σύμφωνα με το οποίο οι "κλάσεις" των εισφορών ανέβαιναν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
συνέχεια στην ... πηγή