Έκθεση ζωγραφικής στη Πλάκα: «Σύγχρονοι Μυκονιάτες Ζωγράφοι»

Έκθεση ζωγραφικής στη Πλάκα: «Σύγχρονοι Μυκονιάτες Ζωγράφοι»

 

 

 

Το Chicago Athenaeum: museum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Σύγχρονοι Μυκονιάτες Ζωγράφοι» και σας προσκαλούν στα εγκαίνια την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στις 19.00 στο The European Centre, Μητροπόλεως 74 στη Πλάκα.
 
Δεκαενέα ζωγράφοι και δύο ψηφοθέτες από την Μύκονο : Αρμακόλα Τζωρτζίνα - Βερώνης Πετρος -Γαλάτης Γιάννης-Καρολίνα Γουέλς– Ευγενία Γρυπάρη -Δέρπαπας Μιχάλης – Δέρπαπα Μόνικα – Άννα Ελευθερίου – Γιάννης Ζουγανέλης - Βασίλης Καβουρίδης - Ελένη Μανάλη -Ελένη Μάντζαρη Νικολάκη -Ειρήνη Μονογιού -Bogdan Kopec-Πάνος Μπρούσαλης -Μάκης Μωράκης - James North-Μαρίνα Πετρ’η – Ειρήνη Συριανού ,Αντζελα Χειμωνά - Ιωάννα Χειμωνά εκθέτουν στην Αθήνα με αφορμή την πρόσφατη έκθεση τους στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.
 
Οι περισσότεροι, εκτός από τις σημαντικές σπουδές τους, έχουν ένα πλούσιο βιογραφικό στην Ελλάδα και εξωτερικό με έντονη την παρουσία τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου και σοβαρές διακρίσεις, που αποδεικνύουν τον πολιτιστικό δυναμισμό του τόπου.
Το ύφος των ζωγράφων, όπως και τα υλικά παρουσιάζουν μια πλούσια γκάμα από νεορεαλισμό, ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, αφαιρετικό εξπρεσιονισμό, σουρεαλισμό, αφαιρετισμό, ψηφιακή τέχνη.
 
Οι εκθέτες παρουσιάζουν ένα ποικίλο ύφους και μέσων της έκφρασής τους όπως: Ο Βερώνης Πετρος , Γαλάτης Γιάννης η Αννα Ελευθερίου, Ειρήνη Μονογιού,Ελένη Μάντζαρη Νικολάκη με έντονο ιμπρεσιονισμό. Ο Δέρπαπας Μιχάλης, Γιάννης Ζουγανέλης και Bogdan Kopec νεορεαλισμό, ο Βασίλης Καβουρίδης η Ευγενία Γρυπάρη και Μάκης Μωράκης με εξπρεσιονισμό, η Ελένη Μανάλη και Άντζελα Χειμωνά με αφαιρετικό εξπρεσιονισμό, James North και Μαρίνα Πετρή Ποπ Αρτ , Καρολίνα Γουέλς και Ιωάννα Χειμωνά με ναΐφ εξπρεσιονισμό , ο δεκαπεντάχρονος Πάνος Μπρούσαλης αγιογραφία, και από τον χώρο του ψηφιδωτού που η τέχνη του ξεκινά από τα αρχαία χρόνια στη Δήλο οι ψηφοθέτες Δέρπαπα Μόνικα με σύγχρονα βιομηχανικά υλικά και Ειρήνη Συριανού με τα κλασικές ψηφίδες φυσικών πετρωμάτων. Ο ρεαλισμός και υπερρεαλισμός συναντά το συμβολισμό και λυρικό στοιχείο στο σύνολο των έργων.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα γίνει μικρό εργαστήριο παρουσίασης για τα ψηφιδωτά της αρχαίας Δήλου από την ψηφοθέτη κα Ειρήνη Συριανού.
Την έκθεση (στην Αθήνα) χορηγεί το Φλώρα Μάρκετ Μυκόνου.
 
Για πρώτη φορά ιστορικά συναντιούνται οι σημαντικότεροι εν ζωή Μυκονιάτες Ζωγράφοι με ιδέα και την αιγίδα του Πολιτιστικού Παραδοσιακού Χορευτικού Συλλόγου Ανεμόμυλοι, ο οποίος ξεκίνησε δυναμικά το 2016, με σκοπό την διάσωση και διάδοση των λαϊκών μας χορών αλλά και την στήριξη και προβολή του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο. Στην σύντομη πορεία του έχει πρεσβέψει την χώρα μας στις σημαντικότερες χώρες της Ευρώπης και της Ανατολής.
 
Η ιδέα για την δημιουργία ενός ημερολόγιου με έργα ζωγραφικής των καλλιτεχνών ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Γαλάτη και θεωρήθηκε σημαντικό να συνοδευτεί και από μια έκθεση συνάντησης τους. Οι εργασίες ξεκίνησαν από τις αρχές Άνοιξης του 2019 με την συνδρομή και αρωγή των μελών του συλλόγου. Η επιμέλεια του ημερολόγιου έγινε από τις «Εκδόσεις Μυκόνιο Φως», η οργάνωση των εκθέσεων έγινε από την Μαρίνα Πετρή, και η επιμέλεια των κειμένων της ζωγράφου Εύας Γρυπάρη.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2019 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
THE EUROPEAN CENTRE: Μητροπόλεως 74, Αθήνα, τηλ. 210 3428511
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 19.00-22.00.
Διάρκεια έκθεσης: 15/11/2019 – 1/12/2019
Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 14.00 - 21.00