Αμοργιανή Συνταγή: Καλαμάρια γεμιστά στον φούρνο με ρακόμελο

Αμοργιανή Συνταγή: Καλαμάρια γεμιστά στον φούρνο με ρακόμελο


Κάθε τόπος κρύβει τα δικά του μυστικά στην κουζίνα. Οι ντόπιες σπεσιαλιτέ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος κάθε χρόνο, γεμίζουν νέες γεύσεις το τραπέζι μας και βοηθούν στην διάδοση τους στον χρόνο. 

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Ελληνικής αλλά κυρίως της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας το mykonosdaily.gr παρουσιάζει σήμερα μια γευστική συνταγή από το νησί της Αμοργού.

Το ρακόμελο είναι παραδοσιακό ποτό της Αμοργού. Οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι φίλοι των Αμοργιανών σπεσιαλιτέ το απολαμβάνουν όχι μόνο στο ποτήρι, αλλά και στο πιάτο τους.

 

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
 

1 ½ κιλό καλαμάρια
½ κιλό ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγος άνηθος ψιλοκομμένος (ή μάραθος)
½ ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι κρασιού ρακόμελο
2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Πατάτες
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα καλαμάρια και καθαρίζουμε τα καλαμάρια. Αφού στραγγίξουν κόβουμε τα κεφάλια και τα χαλιά κομματάκια.
 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι και το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε τα κομμένα τμήματα του καλαμαριού και ανακατεύουμε για 5’ περίπου. Τα σβήνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού και το ρακόμελο και τα ανακατεύουμε για άλλα 2’. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο ή τον μάραθο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε δύο φλιτζάνια νερό και βράζουμε το μείγμα για άλλα 5’. Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει και με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα το άνοιγμα του καλαμαριού για να μην φύγει το ρύζι.
 

Τοποθετούμε τα καλαμάρια στο ταψί. Προσθέτουμε τις πατάτες χοντροκομμένες. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό ενός λεμονιού, τις υπόλοιπες ντομάτες, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και δύο κούπες νερό. Τα ανακατεύουμε και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τα καλαμάρια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45’.
 

Καλή σας όρεξη!

Περιμένουμε και με χαρά θα παρουσιάσουμε και τις δικές σας μοναδικές συνταγές από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο.

 

Στείλτε μας e-mail στην διεύθυνση info@mykonosdaily.gr , το όνομά σας, για την κατηγορία ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ για να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην διάδοση και διατήρηση της γαστρονομικής μας παράδοσης.